Eeuwigheid NU! - Matig

De voorkant van het boek met de titel : Eeuwigheid NU!
7,50
  • TitelEeuwigheid NU!
  • EAN9789077228135
  • Uitgave vormPaperback
  • Verschenen18-11-2003
  • ConditieMatig
  • Boekblok is in het midden losgegaan van de rug maar is helemaal heel verder. Gelezen exemplaar

In Eeuwigheid NU! onderzoekt Francis Lucille wie we nu eigenlijk zijn. Gewoonlijk vereenzelvigen wij ons met een mengsel van gedachten, waarnemingen en gevoelens. Deze vereenzelviging is diep in ons geworteld en blijkt bij nauwkeurig onderzoek, de oorzaak van al onze narigheid. Maar gelukkig zijn we dit ten diepste niet.

Francis Lucille raadt ons aan om dieper te kijken. Hierdoor kunnen we gaan beseffen dat er ook nog ‘een getuige’ is die deze beperkte, persoonlijke verzameling van gedachten, gevoelens en gewaarwordingen aanschouwt. Die getuige noemen we meestal bewustzijn of gewaarzijn.

Helder, liefdevol maar ook rigoureus analyserend, legt Lucille in Eeuwigheid NU! uit dat het bewustzijn vrij van beperkingen en grenzeloos is. Die grenzeloosheid is niet te benaderen vanuit het mentale niveau, maar alleen kenbaar wanneer de stroom van gedachten en gevoelens even stopt. Vervolgens blijft de ‘nasmaak’ ervan wel hangen wanneer we ons weer vereenzelvigen met het geheel van gedachten, waarnemingen en gevoelens.

Wanneer we die grenzeloosheid, die als een waarnemende achtergrond altijd aanwezig is, eenmaal hebben leren kennen – en we zo een eerste glimp van ons ware zelf hebben opgevangen – rijst er van binnen een sterke aantrekkingskracht op die ons hier telkens opnieuw naar doet terugkeren. Wanneer we een dieper besef krijgen van onze grenzeloze aanwezigheid, slaat ons dagelijks leven een nieuwe richting in. Enerzijds worden mensen, tijdverdrijf en bezigheden die ons tevoren erg aantrokken, nu onbelangrijk. Anderzijds neemt, zonder enige inspanning van onze kant, de gerichtheid op ons ware zelf toe. We lijken nog gevangen in onze cel, al hebben we als het ware door de tralies een lichtschijnsel opgevangen.