Satsang met Han van den Boogaard.

“We gaan vanavond praten over dat-waarover-niets-te-zeggen-valt, maar dat meer dichtbij is dan alles wat we kunnen bedenken. Wat is dat?” Korte stilte…… “…….Zijn, dat is hoe we het noemen”

Dit is het begin van een prachtige avond waar serieus wordt gesproken over wat ons tegenhoudt om, ja: om wat eigenlijk? Een winkel vol met zoekers, maar naar wat? Han verwoordt dat het zoeken de persoon of het ego in stand houdt. Persoonlijke ontwikkeling is ook een illusie, er is geen persoon en ontwikkeling is ook niet aan de orde. Hier-Dit-Nu: dat is het enige waar we zeker van zijn en als we ons daaraan houden is er geen probleem, nooit en nergens. Er is soms een stilte tijdens de satsang, maar die stilte is bevestigend, dan hoeft er even niets gezegd te worden: rust.

De regen tikt tegen de ramen en op het dak: “Het Ene dat zichzelf hoort,” weet Han en meer hoeft er niet gezegd te worden.

Eén aantekening van de eigenaar van Zin in Boeken dan toch nog even. Zin in Boeken, centrum voor Persoonlijke Ontwikkeling en Zingeving. Han antwoordt bevestigend op de vraag van John, een van de eigenaren: “Inderdaad het persoonlijke bestaat niet, ontwikkeling ook niet en zingeving is ook maar een gedachte. Waarvan akte 🙂