Het gemak van online boeken zoeken

Wat als de vraag belangrijker is dan het antwoord………

Het is ons eindelijk gelukt. Alle relevante boeken die we in de winkel hebben, staan nu in een database. Yes! Het

tussen fysiek en online boeken zoeken

tussen fysiek en online boeken zoeken

was een hele klus want lang niet alle boeken kunnen we scannen via een streepjescode dus moesten ongeveer 1000 ISBN nummers ook met de hand ingetypt worden. Veel werk, maar dan heb je ook wat. We hebben dit niet alleen gedaan om zicht te krijgen op de voorraad in onze winkel. Wij hebben ook gekeken naar een combinatie van fysiek winkelen én om het thuis handig online boeken zoeken via mobiel, pc en tablet gemakkelijker te maken. De effecten zijn groots en de zoekwinst enorm.

online boeken zoeken

online boeken zoeken

Als voorheen iemand in de winkel kwam met een vraag over een boek dan moesten we het vooral van ons geheugen hebben. Nu heeft Alzheimer bij ons tweeën nog niet toegeslagen maar alle 3000 boeken uit ons hoofd weten te staan is er ook niet meer bij. Dus worden we nu zelf regelmatig verrast met titels die we blijkbaar wél in huis hebben zonder het te weten. Klanten zijn dan ook ( meestal)  blij verrast als we hun naar de gevraagde onderwerpen brengen.

Ik zeg opzettelijk “meestal” want het heeft kennelijk ook nadelen. Er zijn namelijk klanten die meer antwoorden krijgen dan ze hadden verwacht.  Dat zit zo. Er stappen mensen binnen die vragen naar een bepaald onderwerp en beginnen met de aarzelende zin: ik denk niet dat jullie het hebben maar……….. Nou dat hadden ze niet moeten zeggen. Met het nieuwe systeem toveren we verschillende mogelijkheden tevoorschijn en dát is nou net iets wat niet wordt verwacht. De vraag is dus blijkbaar belangrijker dan het antwoord. Laten wij nu net de boeken hebben met de antwoorden waar je niet naar op zoek was maar dat misschien wel had moeten zijn!

Gisteren gebeurde het ook weer. Een mijnheer komt binnen met de vraag of we iets over figuren hebben en bij doorvragen bedoeld hij Mandala’s tekenen. Nou, dat komt goed uit, we hebben een stuk of tien gespecialiseerde boeken over dat onderwerp. ( en dan heb ik het niet over Mandala’s kleuren voor volwassenen van de Aldi) Mijnheer is verrast en wordt een beetje zenuwachtig. Nee, hij hij bedoelt toch nog iets meer de diepte in. Meer iets over geometrie of van Janosh. Tik tik, deze bedoelt u? Oeps nee die had ie dan ook al wel. Toen ik ook nog de collectie Kabbala kon laten zien, waar hij iets over mompelde, is hij weggegaan met de belofte nog eens terug te komen als hij meer tijd had. Tja soms krijg je meer dan je had gedacht.

Onze volgende stap wordt het plaatsen van een console met een tablet ín de winkel zelf. Op die manier kunnen klanten, in de winkel, zelf zoeken in ons bestand aan boeken en tot een goede keuze komen. Dus niet alleen online boeken zoeken maar ook gemakkelijker zoeken ter plekke. Er zijn al klanten die hun wensen lijstje naar ons mailen en de boeken klaar laten leggen om ze later bij ons door te bladeren én te kopen.

We beseffen goed dat een systeem als dit voor grote bekende zaken gesneden koek is, maar wij als kleine detailhandelaren zijn er trots op om met deze combinatie van fysiek en online boeken zoeken voor de dag te komen.

Wil jij ook éérst online boeken zoeken kijk dan eens hier.